Kešu jsou po mandlích nejčastěji konzumované ořechy. Kešu ořech je plodem stromu ledvinovníku západního a jeho původ je v Brazílii. V dnešní době se pěstování přesunulo především na plantáže do Indie a Vietnamu, kde se přímo i zpracovává. Ze stromu se nevyužívá pouze plod, ale své využit najdou také tzv. kešu jablka, ze kterých se vyrábí džemy a kompoty. Z plodů se také lisuje šťáva, ze které se vyrábí ocet nebo víno či pálenka.
Kešu ořechy obsahují hodně tuků, ale protože se jedná o zdravé tuky, nemusíte se jejich pravidelné konzumace obávat. Celkový obsah kalorií je však menší než u jiných ořechů, takže si je v pohodě můžete dopřát i v případě, že držíte dietu. Kešu dále obsahují hodně minerálních látek, bílkovin a vlákniny. Najdeme v nich například vápník, zinek, železo, draslík a hořčík. Jsou bohaté na vitaminy K, vitaminy E, vitaminy skupiny B a kyselinu listovou.
Kešu ořechy blahodárně působí na naši nervovou soustavu a to díky hojně zastoupenému hořčíku. Naše tělo se dokáže lépe vyrovnat se stresem, nervozitou a vyčerpáním. Hořčík také napomáhá regeneraci těla po tréninku a lépe se nám bude spát. Zdravé tuky zase napomáhají srdeční činnosti a vyrovnávají hladinu cholesterolu v krvi. Tuky společně s vlákninou zajistí to, že se budete cítit na delší dobu zasycení. Konzumaci kešu ocení také naše pleť, vlasy a nehty. Také pomáhá při chudokrevnosti nebo při zácpě a celkově jsou vhodné při trávicích problémech.
Kešu můžete konzumovat denně, ale nic se nemá přehánět. Ideální množství je jedna hrst za den. Pozor ale na to, v jaké formě si ořechy dopřáváte. Bezesporu nejzdravější a nejprospěšnější představují kešu natural 1kg. Právě tato forma je vhodná pro denní konzumaci. Koupit si můžeme i kešu pražené, solené nebo máčené v čokoládě, ale pozitivní vliv na naše zdraví se rapidně snižuje.