Fazole jsou řazeny mezi super potraviny, protože jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, minerálů a vitamínů. Z těchto zdraví prospěšných látek obsahují fazole především:
ü draslík
ü hořčík
ü mangan
ü vápník
ü železo
ü vitamíny C, A, B
ü kyselinu listovou
ü balastní látky
Fazole jako lék
Svým složením jsou fazole prospěšné našemu zdraví. Mimo jiné přispívají například k tomu:
ü podporují činnost střev
ü prospívají játrům, zejména zelené lusky
ü podporují činnost ledvin a močového měchýře, hlavně tmavší druhy fazolí
ü odvodňují a omlazují lidský organismus
ü podporují činnost srdce a krevní oběh
ü podporují činnost střev
ü snižují a regulují hladinu krevního cukru v krvi
ü napomáhají při špatné náladě a depresích
ü posilují obranyschopnost
ü díky vitamínu K podporují regeneraci a hojení ran
Druhy fazolí
ü fazole Mungo
ü fazole Adzuki
ü fazole Borlotti
ü fazole Bango
ü bílé fazole
ü zelené fazolové lusky
Fazole Mungo
Fazolím Mungo se také někdy říká zelená sója. Jsou malé a kulovité, olivově zelené barvy, ve velikosti asi pěti milimetrů. Fazolky Mungo jsou bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, dále vitamínů A, C, vlákniny, bílkovin, vápníku, hořčíku, železa a v neposlední řadě draslíku. Pokud tyto fazolky vaříme, nemícháme je, postačí jen zatřepat nádobou. Pěnu z fazolí při vaření sbíráme.
Fazole Adzuki
Tyto fazole Adzuki jsou o velikosti asi pěti milimetrů, v červeno hnědé barvě, s krémově barevnými švy. Mají nasládlou ořechovou příchuť. V Japonsku je považují za královny fazolí. Fazole Adzuki obsahují vysoký obsah bílkovin, fosforu, vápníku a vlákniny. Mimo to jsou bohatým zdrojem vitaminů A, B2, nebo také zinku, draslíku, fosforu a železa. Svým složením jsou tyty fazolky výbornou alternativou masa pro vegany a vegetariány. Navíc se počítají mezi nejlépe stravitelnou luštěninu vůbec, ačkoliv jsou sytým a výživným pokrmem. Při vaření fazolky nemícháme, postačí jen zatřepat nádobou. Pěnu sbíráme.