Při vaření i pečení se dají napáchat různé škody, ale jak vlastně takovou, byť menší katastrofu, na poslední chvíli napravit? Snažit se měnit nějaká zajetá pravidla zrovna není moudré, přesto se většina kuchařů pouští do svých vlastních experimentů. Z nejčastějších nehod, jaká se může stát při pečení, je sražený krém. Než ale začínat znovu od začátku, můžeme ho zkusit zahřát ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě na nízký stupeň, a poté ho opět lehce vyšlehat.
Také ho lze z jedné třetiny nahradit rozpuštěným máslem, k němuž ho budeme postupně přidávat a vyšlehávat. Má-li být krém s příchutí, pomůže i vysokoprocentní kvalitní rozpuštěná čokoláda. Hlavní je dodržet teplotu všech přidávaných surovin, aby byla stejná. Dalším neduhem je špatně vyšlehaný tuhý sníh z bílků. Nejčastější příčinou bývá to, že se možná do bílků dostala i část žloutků. Také metla na to má vliv, měla by být čistá, umytá a suchá. Pro opravdu pevný sníh se doporučuje přidat špetku soli nebo kapka citronové šťávy. Trik našich babiček spočíval i v teplotě vajec, která by měla být pokojová, proto je třeba na chvíli ponořily do teplé vody.
Stejně tak se může stát, že se nepodaří opravdová šlehačka.
Oproti vajíčkům ale musí být ingredience i náčiní studené, takže smetanu vyndáme z lednice až před samotnou přípravou. Misku lze na chvíli umístit do mrazničky, aby vydržela delší dobu chladná. Jistotou bývá ztužovač, který udrží konzistenci šlehačky i do druhého dne. Kuchařským uměním je natolik ceněné kynuté těsto. Aby bylo vždy nadýchané, doporučuje se přidávat tekuté přísady po částech, nikoli najednou. To by pak vzniklo lepivé a tuhé těsto, které nenajde uplatnění. Například u lineckého je opět třeba dodržet pravidlo, že přísady mají stejnou pokojovou teplotu. Suroviny se musí zpracovat rychle, aby se těsto při hnětení v rukách moc nezahřálo, jinak se začne trhat a nepomůže ani nastavení moukou. Když už se tak stane, můžeme ho použít například na křehké košíčky plněné krémem a ovocem. Těsto na rolády, jemné piškotové, vyžaduje správně vyšlehaná vejce s cukrem, která trvají klidně i čtvrt hodiny šlehání. Během jeho pečení by se neměla otevírat trouba.