Pili jste někdy bílé víno z Tokaje a nevíte, odkud toto víno pochází? Tokajské víno je maďarské víno a jeho prodej a je velmi úspěšným vývozním artiklem. Vinařská oblast Maďarska Tokaj má velmi specifické přírodní podmínky. Díky kombinaci půdních a klimatických podmínek, přezrálosti odrůd a způsobu výroby a uskladnění je tokajské víno vysoce kvalitní. Tradice výroby vína v této oblasti je známá po dlouhá staletí. Nejznámější odrůdou zde pěstovanou je sladké víno Tokaji Aszú. Také se zde hojně pěstují vína odrůd Furmint, Muscat lunel a Zéta.
Pěstování vína v Maďarsku má původ až do časů antického Říma. Celkem je na jeho území 22 vinařských oblastí a tyto oblasti jsou seskupeny do větších makroregionů. Dohromady zaujímají plochu téměř 75 tisíc hektarů a ročně se zde vyprodukuje 3,5 milionů hektolitrů vína. Maďarsko se nachází v mírném pásmu a jeho klima je pro pěstování vinné révy příznivé. Zimy i léta jsou zde mírnější, srážky jsou optimální a dlouhá sezóna růstu révy dává vínům bohatou a plnou chuť. Na severu se pěstuje spíše bílé víno, na jihu a jihozápadu jsou pěstována především červená vína. Pěstují se zde jak původní tak mezinárodní odrůdy. Mezi ty nejznámější patří Furmint, Irsai Oliver, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Tramín, Sauvignon Blanc a již zmíněné Tokaj.
Pokud si denně dopřejete skleničku vína, děláte i něco pro své zdraví. Víno je v malých dávkách takřka lék. Díky vysokým antibakteriálním a antivirotickým účinkům posiluje naší imunity, podporuje kardiovaskulární systém a jednoznačně zlepšuje náladu. Víno také dokáže chránit buňky před rakovinotvorným bujením a může i napomáhat při léčbě některých typů rakoviny. Takže pokud budete dodržovat správné množství vypitého vína, uděláte si nejen pěkný večer s partnerem, ale také uděláte něco málo pro své zdraví. V jedné skleničce je totiž množství vypitého alkoholu velmi nízké.